“Dolayısıyla, zafere ulaşmak için şu beş temel şartı kanıksamak durumundayız:
Askeri bir deha, komutan ve filozof olan Sun Tzu’nun MÖ 6. yüzyılda yazdığı düşünülen ve birçok dile çevrilen eseri Savaş Sanatı, günümüzde bile askeri taktikler, stratejiler ve savaş üzerine yazılmış en temel çalışma olarak kabul edilir. Savaşın farklı farklı boyutlarını anlatan ve 13 bölümden oluşan eser, tarih boyunca askeri alanda çok büyük etkiler bırakmış ve komutanların en önemli kılavuzu olmuştur. Günümüzde ise Savaş Sanatı uygulanabilir örnekleri ile ekonomi, hukuk ve iş dünyasında sıklıkla başvurulan bir kaynak haline gelmiştir.
Sun Tzu
Sun Tzu, MÖ 500'de Wu Devleti'nde (Şimdiki Çin) yaşamış ünlü Çinli komutan, filozof ve askeri bilgedir.
Savaş stratejisi üzerine yazdığı Savaş Sanatı (Çince:兵法, Pinyin: Bīng Fǎ) adlı yazılarda toplanan öğretileri dünyanın en eski strateji kuramları olarak kabul görür. 13 bölümde toplanan yazıların, Çin’de çok daha eski dönemlerden beri bilinen savaşma ilkelerinin toplu bir sunumu olduğu ve Üstad Sunzi yorumuyla bir araya getirilmesinin Çin'in Savaşan Beylikler döneminde (MÖ 480 - MÖ 221) gerçekleştiği sanılıyor.
Sunzi bu sohbetlerinde "Gerçek Zafer" için şöyle demiştir: "Gerçek zafer, savaşmadan kazanılan zaferdir. Gerçek önder savaşmadan kazanan önderdir." Tao (Yol) bilgilerinin savaşmak üzerine yorumlandığı en etkili yazılardır. Tao Bilgilerinde, kainatın bütünlüğünün doğal akışına gelen her türlü müdahale ve zorlama tükenme yolu sayılır, akışa uyum sağlamak ise öğütlenir.
Sunzı'nın tam olarak hangi tarihler arası yaşadığı bilinmese de ortaya çıkışının Savaşan Beylikler dönemine denk geldiği biliniyor. Yazılı geleneği çok eski ve güçlü olan Çin'de ortaya çıkan bilgelerin tam olarak ne zaman yaşadıklarıyla ilgili belirsizliğin, bilgelerin ölümlerine doğru ortadan kaybolmayı seçmelerinin çok karşılaşılan bir durum olmasına yorumlanıyor.
Savaş Sanatı Tanıtım Bülteni
İndir (DOCX)
Savaş Sanatı Basın Bülteni
İndir (DOCX)
Savaş Sanatı Ön Kapak
İndir
Savaş Sanatı Arka Kapak
İndir