Okuma Alışkanlığı Üzerinde Etkili Olabilecek Kitaplar

Genel / 21 Ekim 2022

Okuma Alışkanlığı Üzerinde Etkili Olabilecek Kitaplar

Herkese merhaba,

İkiz annesi olarak kitaplar ve çocuklar en fazla düşündüğüm konulardan. Her anne gibi “kitap okuyan çocuk” olmaları için ne yapabilirim sorusu beni bir hayli meşgul etti. Kitap okumayı çocuklara nasıl sevdiririm başlığı üzerine okuduğum kitaplar başlı başına ayrı bir konu. Bu yayınlarda temel amaç çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak ve okurken vaktin nasıl geçeceğini fark etmeyecekleri içeriklerle buluşturmak.

Okuduklarımızın, biriktirdiklerimizin, izlediklerimizin üzerindeki etkisi çok fazla. O yüzden çocuklara gelecekteki kendilerini oluştururken en iyi yol arkadaşının kitaplar olduğunu anlatmak çok önemli. Bir de tabi bundan üç yıl beş yıl sonrasında hâlâ etkisini sürdürecek, zihinlerinde yaşayacak kitaplarla buluşturmak. Fakat bu kadar fazla seçenek içerisinde neye dikkat ederek kitap seçeceğiz. Araştırarak, çocuklarla kitapçılarda vakit geçirerek, pandemi döneminde bile olsa çevrimiçi kitap alışverişlerini çocuklarımızla birlikte yaparak. Kısaca onları sürecin bir parçası haline getirerek. Önce 0-3 yaş grubu için öneriyle başlayalım.

AÇ TIRTIL

Kaç kez okudum bu kitabı kızlarıma anlatamam. Uykuları geldiğinde hemen Aç Tırtıl diye kitabı ellerine alıp geliyorlardı. Büyük resimleri, anlatımı, renkli sayfaları ve özellikle de hikâyesi muhteşem. 1969 yılından beri çocukların sevgilisi Aç Tırtıl. Eric Carle’ın kolaj tekniği, çarpıcı tasarımı sayesinde kitabın oyun arkadaşına dönüşmesini sağlıyor. Kitaba dokunma, sayfa çevirme, sayfalar arasında kaybolma gibi en temel duygularla tanıştırıyor. Aynı zamanda bir dönüşüm yolculuğuna çıkıyor. Aç Tırtıl’ın günden güne beslenmesi, büyümesi ve rengârenk bir kelebeğe dönüşmesi çok güzel bir dille aktarılıyor. Çocukların kendi gelişimiyle tanışmasını dolaylı anlatımla sağlıyor. Haftanın günleri, sayılar, tırtılın gelişimiyle birlikte anlatılıyor. Bu kitap ile birlikte “Bugün günlerden ne?” sorusu, “Ben de tırtıl gibi büyüdüm, yemeğimi yedim.” cümleler kurulmaya başlanıyor.

ÜÇ KEDİ BİR DİLEK

3-6 yaş arası çocukların en hızlı geliştiği, en hareketli zamanlar. Yatmadan önce kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için altın değerindeki yaşlar. Bence bu yaşta her akşam kitap ile uykuya dalan çocukların ömür boyu başuçlarından kitap eksik olmuyor. Alışkanlık kazanmaları için yöntemim, onların ilgilisini çeken konuları takip ederek o konuya yönelik kitapları tercih etmek oldu. İkisi de kedileri çok sevdiği için kitap okuma alışkanlığı kazandırmakta “Üç Kedi Bir Dilek” kitabı çok faydalı oldu. Pati, Piti ve Pus’un masalsı yolculuğu, çizimler ve kitabın bir seri olarak devamlılığının olması akşamları okuma alışkanlığı kazandırmakta etkili. Sara Şahinkanat’ın kaleminden üç tatlı kedinin maceraları iki ayrı kitapta anlatılıyor. Üç Kedi Bir Dilek’ ten sonra Üç Kedi Bir Canavar’da kahramanlar maceraya devam ediyor.

6-9 Yaş

Artık okuma yazma becerisi ile birlikte, “Kitabımı kendim okurum.” “Ben artık büyüdüm.” cümlelerini duymaya başladığınız yaşlara hoş geldiniz. Bu yaşta kendi seçimlerini yapmaları, sevecekleri kitapları okumaları en önemlisi çünkü “Sıkıldım. Bunu okumayacağım, başka bir kitap istiyorum.” demeleri an meselesi. Bu cümleyi duyduğum zaman ben, açıkçası okudukları kitapları yarım bırakmalarına pek izin vermedim. Sıkılsalar bile iki – üç sayfa sonra hikâyenin hiç tahmin edemeyecekleri şekilde devam edebileceğini anlattım. Sürprizlere açık olmaları ve başladıkları bir işi yarım bırakmamaları için biraz yönlendirdim. Bir de bu yaşta artık zihinsel gelişimlerini destekleyecek kitapları seçmeleri için ufak numaraları devreye soktum. Kitapları ben seçmeme rağmen kendi seçimleriymiş gibi hissetmelerini sağladım.

6-9 yaş için bu haftanın önerisi İlk Felsefe Kitabım isimli kitap. Serbest uyarlamalarla çocuklar Sokrates ile, Platon ile tanışıyorlar. Platon’un Mağarası, Sokrates’in Son Savunması’nda eğlenceli ve merak uyandıran bir yolculuğa çıkıyorlar. Felsefe, özellikle düşünce sistemlerinde çok önemli olduğu için bu yaşta tanışmalarını sağlamak bence çok iyi bir başlangıç. Geniş Omuz ile sorular sorup, merak edip, gerçeği öğrenme ile tanışıyorlar.

9-12 Yaş

Kitap okumada kontrolün tamamen çocukların elinde olduğu dönem. Artık kesinlikle kitapları kendileri tercih edip ne kadar vakit ayıracaklarına kendileri karar vermeye başlıyor. Bu noktada benim için kitapla biraz daha uzun vakit geçirmelerini sağlamak ön plana çıkıyor. Bir de kendilerini tanımalarını sağlayacak içerikler. İnsan Vücudu Tiyatrosu bu dönemde ellerinden düşürmeyecekleri bir kitap. Kitabın çizimleri, anlatımı kendi bedenlerini tanımlarını sağlıyor. Lifli gıdalardan su içmenin önemine, gebelik sürecinden kas hücrelerine kadar insan vücuduna dair tüm bilgiler kitapta yer alıyor. Çizgi Bilim Kitabı bilimsel düşünmeyi, biyolojiyle tanışmalarını sağlıyor. Kızlarımın bir dönem ellerinden düşürmedikleri bir kitap oldu. Hatta arkadaşlarının doğum günlerinde “Ne hediye alalım?” soruma verdikleri cevap da bu kitaptı.

Uygun yaş grubuna ait ve çocuğumuzun ilgi alanlarının kaliteli içerikle birleşmesi ve hayatlarında yer etmesi kitap seçimlerimizde dikkat etmemiz gereken en önemli formül. Kitap önerileriyle ilgili geri dönüşlerinizi bekliyoruz. Tüm aileye iyi okumalar diliyoruz.

Sinem İNCE

Diğer Yazılar

"Dijitalleşen Dünyada Aşk" Blog Yazısı
"Dijitalleşen Dünyada Aşk"

Herkesin umudu gerçekten sevdiği, sevildiği ve derin bir iletişimi sağladığı “do...

Tamamını oku
Etkin Dil Çalışma Alışkanlıkları Geliştirmek İçin 4 Öneri Blog Yazısı
Etkin Dil Çalışma Alışkanlıkları Geliştirmek İçin 4 Öneri

“Etkin Dil Çalışma Alışkanlıkları Geliştirmek İçin 4 Öneri” Yabancı dil öğrenmek...

Tamamını oku
Teknoloji, Veri ve İçgörülerin İletişim Stratejilerindeki Rolü ve Gelecekteki Gelişmeler Blog Yazısı
Teknoloji, Veri ve İçgörülerin İletişim Stratejilerindeki Rolü ve Gelecekteki Gelişmeler

Teknoloji, veri ve içgörülerin iletişim stratejilerindeki rolü, gün geçtikçe dah...

Tamamını oku