Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Genel / 21 Ekim 2022

Genel olarak okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanıldığında, iyi bir okur olma potansiyeli daha yüksek oluyor. Burada en büyük rol tabii ki ebeveynlere düşüyor. Eğer anne ya da babadan en az birisi düzenli bir şekilde kitap okuyorsa, çocuğun da alışkanlık kazanması daha kolay oluyor. Çocuklar okuma yazma öğrendikten sonra kitap okumaya başladıklarında, kendi zevklerine uygun bir kitap okumadıysa, maalesef diğer kitaplara ve türlere karşı önyargılı olabiliyor. Ebeveynlerin yapması gerekenlerse bu önyargının oluşmamasını sağlamak. Bir diğer sorun ise günümüzdeki sosyal medya kullanımı ve interaktif oyunların çoğu şeye engel olduğu gibi çocukların da kitapla haşır neşir olmasına bir noktada engel olabilmesi. Fakat bu çocukların internet kullanım süresini kökünden değiştirip “Hadi kalk! Kitap okuyacaksın,” demek asla değildir. Bu gibi fevri hareketler çocuklar tarafından tehdit olarak algılanıp okumaya bakış açılarını zedeleyebilir. Çocuklarla işbirliği yapılarak, yumuşak bir tavırla belli bir okuma saati ayarlamak en sağlıklı çözüm yoludur. Bu temellerle birlikte, sıralanan üç maddeyi izleyerek çocukların okuma alışkanlıklarını değiştirebiliriz.
1. Çocuğunuza eşlik edin
Çocuğunuzla birlikte kararlaştırdığınız bir saatte onunla birlikte kitap okuyun. Bu saat aralığında siz de evde olmalı ve hiç aksatmadan çocuğunuzla birlikte kitap okumalısınız. En azından çocuğunuz kitap okumaya tam olarak alışana kadar. Aynı kitabı okuyup kitap bittikten sonra üstüne sohbet edebilirsiniz. Bu, çocuğunuzun hem kitabı daha dikkatli okumasına ve kurgunun içine daha çok dalmasına hem de sizinle kaliteli vakit geçirmesini sağlayacaktır.
2. İstediği türde kitaplar okusun
Herhangi bir sitede gördüğünüz ya da başka birisi önerdiği için çocuğunuza bir kitabı zorla okutmayın. Özellikle “Klasikler” adı altında birçok yayın evinde satışta olan kitapları zorlamayın. Bu, klasiklerin kötü ya da korkunç olduğu anlamına gelmiyor fakat genel olarak yazıldıkları dönemlerin dili ve üslubu sebebiyle, günümüzde yazılan çocuk kitaplarına oranla okunması daha zor kitaplar olabiliyor. Deneme amaçlı okutulup severse o tarzdan kitap almaya devam edilebilir. Eğer çocuğunuz klasikleri sevmezse, kendi sevdiğiniz ve içeriğini bildiğiniz kitaplarla devam edebilirsiniz. Yine de, çocuğunuzun kitapçıda vakit geçirmesini sağlayıp kendi kitaplarını seçmesine izin vermek, birlikte içerikleri hakkında kafa yormak en güzel kitap seçme yöntemidir.
3. Ona özel kitaplık oluşturun
Çocuğunuzun sadece kendine ait bir kitaplığı olması onu daha çok heveslendirebilir. Çocuklar için tasarlanmış birçok kitaplık modellerinden, çocuğunuzun zevkine göre tercih yapabilirsiniz. varsa ki İmkânınız varsa kitaplığını çocuğunuzun odasına koyabilir ya da kendi kitaplığınızdan ona bir raf ayarlayabilirsiniz. Düzenleme sorumluluğunu çocuğunuza da verebilirsiniz fakat birlikte düzenlemeniz çocuğunuzun daha çok hoşuna gidecektir. İşi biraz daha eğlenceli hâle getirmek isterseniz, alfabetik sıra yerine kitapları renklerine göre yerleştirebilirsiniz. Koyudan açığa doğru bir renk skalası yakalayabilir ya da bir gökkuşağı kitaplığı yaratabilirsiniz. Son olarak da, çocuğunuzun sevdiği oyuncakların bazılarını raflara yerleştirebilirsiniz. Bu, onun göz zevkine daha çok hitap edecektir. Bu sayede kendi kitaplığı ve kitapları için daha çok heveslenecektir.
Ceren Özden